1 i 2 czerwca w hotelu Sound Garden w Warszawie odbyło się ECR Forum 2017 pod hasłem Power 2 the People. W siódmej edycji wydarzenia, na które złożyła się całodniowa konferencja i równoległe warsztaty, wzięło udział blisko 150 uczestników, dyrektorów i kluczowych menedżerów firm z branży FMCG i DIY. Po raz drugi także została wręczona nagroda ECR dla najlepszego projektu promującego niestandardową i innowacyjną współpracę.
Właściwa konferencja ECR Forum odbyła się pierwszego dnia, 1 czerwca. Podczas sesji plenarnej zaprezentowało się 11 prelegentów w 7 prezentacjach oraz dwa z trzech projektów – finalistów ECR Awards.
Konferencję
rozpoczęli Nikos Kalaitzidakis, dyrektor generalny Coca-Coli w Polsce i Thierry Etchemendigaray, dyrektor
handlowy Carrefour Polska, mówiąc o istocie i realnych efektach dobrej
współpracy partnerów handlowych, m. in. przez wdrożenie innowacyjnych rozwiązań
ułatwiających konsumentowi w sklepie dostęp do produktów. Dr hab. Renata Włoch z DELab na Uniwersytecie Warszawskim zarysowała wpływ
nowych technologii i zagrożenia dla dotychczasowych zawodów oraz przyszłość
rynku pracy, w tym zmieniające się kompetencje pracowników i związane z tym wyzwania
dla pracodawców. Marta Jabłonowska,
reprezentująca Carrefour Polska, przedstawiła strategię firmy, zmierzającą do
budowania zróżnicowanych zespołów pracowników – w tym employer
branding, programy kierowane do młodzieży, rozwijające kształcenie zawodowe czy
zatrudnienie osób niepełnosprawnych. Prezentacje wywołały ożywioną dyskusję w
panelu. Drugi
blok prezentacji przybliżał czekające nas zmiany w różnych obszarach. Marta Buler i Izabela Mleczko, reprezentujące Centrum LAB w SWPS, omówiły wyniki
badań nad młodymi ludźmi w Polsce, wchodzącymi w życie zawodowe, które weryfikują
m. in. oczekiwania młodych ludzi względem pracodawców, wpływ migracji
zarobkowej czy adekwatność obranego wykształcenia do wykonywanej pracy. Sebastian Starzyński, który w ostatniej
chwili zastąpił w roli prelegenta Dominika Warteckiego, przedstawił wpływ
sztucznej inteligencji na różne obszary naszego życia i biznesu. Czy pozwoli
nam ona zaoszczędzić czas i pieniądze? Jakie niesie z sobą szanse i zagrożenia?
Łukasz Nowak, reprezentujący
Poznańską Kooperatywę Spożywczą, opowiedział o działalności kooperatyw
spożywczych jako modelu dystrybucji opartym na zaangażowaniu jej członków i
umożliwiającym bezpośredni dostęp do
produktów bio, dostarczanych przez rolnika czy wytwórcę, oraz zwiększających
świadomość konsumentów.
W ostatniej części konferencji, Mateusz Boruta (ECR Polska) omówił najnowsze zmiany legislacyjne, dotyczące praktyków branży FMCG, a Maciej Kroenke z PwC przybliżył ustawę o przewagach kontraktowych, zwracając uwagę na potencjalne zagrożenia wynikające z niej dla producentów i dystrybutorów.
Sesję plenarną zamknęły prezentacje
finalistów ECR Awards – wyróżnienia
dla rozwiązań opartych na współpracy i innowacyjności w duchu ECR,
przekraczającej standardowe relacje czy usługi biznesowe. Spośród projektów
zgłoszonych przez PepsiCo (Business Transformation), Raben (Kurs na innowacje) i Tesco
(Niekonwencjonalne metody motywowania
pracowników w czasie sezonów wakacyjnych i wysoko wolumenowych), zaprezentowane
zostały dwa ostatnie, zdobywając zasłużone oklaski i uznanie. Uczestnicy
konferencji wyłonili zwycięzcę za pomocą aplikacji
Drugiego dnia, 2 czerwca, odbyły się trzy
równoległe sesje warsztatowe. Uczestnicy warsztatów Zapobieganie
stratom w łańcuchach dostaw, prowadzonych
przez ekspertów z firmy LIMUR i Tesco, w formie interaktywnej grywalizacji
przybliżyli uczestnikom wyzwania zarządzania transportem, a także
przedstawili metody i korzyści wynikające z poprawy dostępności towarów na
półce, w tym wzrost sprzedaży i zadowolenia klientów. Warsztaty były jednocześnie
wprowadzeniem do inauguracji grupy roboczej ECR Shrinkage&OSA.
Uczestnicy warsztatów Dystrybucja
żywności jest łatwa! Nowoczesne zarządzanie transportem na przykładzie Banku
Żywności, prowadzonych przez Marcina
Hajdula (NovaTracking) w oparciu o najnowszą metodologię i narzędzia,
opracowali mapę drogową usprawnienia dystrybucji przez Bank Żywności w
Olsztynie. Zaangażowani uczestnicy przyczynili się do realnej poprawy procesów
transportowych. Mamy nadzieję, że dzięki temu dystrybucja żywności do potrzebujących
będzie jeszcze bardziej efektywna!
Podczas warsztatów ECR w HR. Różnorodność
zatrudnionych kluczem do konkurencyjności firmy, po raz
pierwszy spotkali się menedżerowie z obszaru HR firm członkowskich ECR Polska.
Celem spotkania było zdiagnozowanie rezerw rynku pracy oraz przedstawienie
działań służących ich aktywizacji zawodowej. Potencjał współpracy w zmierzeniu
się także z tym wyzwaniem, skłonił ECR Polska do utworzenia grupy roboczej, w
której uczestnicy warsztatów zadeklarowali udział, i wytyczenia planu jej
działania.
fot. Warsztaty Zapobieganie stratom w łańcuchach dostaw. ©Bartłomiej Dąbrowski
Uczestnicy warsztatów Dystrybucja żywności jest łatwa! Nowoczesne zarządzanie transportem na przykładzie Banku Żywności, prowadzonych przez Marcina Hajdula (NovaTracking) w oparciu o najnowszą metodologię i narzędzia, opracowali mapę drogową usprawnienia dystrybucji przez Bank Żywności w Olsztynie. Zaangażowani uczestnicy przyczynili się do realnej poprawy procesów transportowych. Mamy nadzieję, że dzięki temu dystrybucja żywności do potrzebujących będzie jeszcze bardziej efektywna!
fot. Warsztaty Dystrybucja żywności jest łatwa! ©Bartłomiej Dąbrowski
Podczas warsztatów ECR w HR. Różnorodność zatrudnionych kluczem do konkurencyjności firmy, po raz pierwszy spotkali się menedżerowie z obszaru HR firm członkowskich ECR Polska. Celem spotkania było zdiagnozowanie rezerw rynku pracy oraz przedstawienie działań służących ich aktywizacji zawodowej. Potencjał współpracy w zmierzeniu się także z tym wyzwaniem, skłonił ECR Polska do utworzenia grupy roboczej, w której uczestnicy warsztatów zadeklarowali udział, i wytyczenia planu jej działania.
fot. Warsztaty ECR w HR. ©Bartłomiej Dąbrowski